Sorting by

×

Volg de Semois door de bossen rond Laiche (met uitkijkpunten!)

Wat rotsen? Check! Wandelen langs een mooie rivier? Check! Over een pad door de velden en een pittoresk dorpje? Dubbel check! Deze wandeling neemt je mee langs de Semois in Laiche. Je volgt de rivier ongeveer 10 km door de bossen, velden en mooie paadjes rond het dorp. We hebben de oorspronkelijke ‘Dolmenroute’ wat ingekort. Zo bleef ze haalbaar met onze kinderen. We deden er ongeveer 3 uur over inclusief pauzes. Een leuke tocht op een zonnige dag.

Deze wandeling is de moeite in alle seizoenen. Maar wij vonden ze ideaal nu in de herfst met de kleurrijke bomen en hun weerspiegeling op het water. Onze jongens genieten ook telkens van een pauze aan het water. Steentjes gooien en dammen bouwen wordt nooit oud. Eén stuk langs de rivier is wel net iets uitdagender. Hier moet je goed te been zijn en stevige wandelschoenen dragen. Dit stuk is ook meteen de reden waarom we ze qua moeilijkheidsgraad gemiddeld noemen. Onze kinderen van 7 en 9 konden de wandeling wel met gemak aan. De route start in het dorpje Laiche. Je kan hier parkeren. Je kunt ook vertrekken vanuit Lacuisine. Zo voeg je ongeveer 5 km toe.

overview walk on Komoot

De route start in het dopje Laiche. Je wandelt als eerste langs een privé-kasteel en het prachtige terrein rondom. Vanaf hier neemt een wandelpad je recht het bos in. De wandeling loopt ongeveer 7 à 8 km door het bos. Af en toe kom je langs een plekje naast de rivier waar je even kunt pauzeren langs de waterkant. 

Op de kaart zie je op een aantal punten ook enkele “heen en weer” paden. Deze leiden naar enkele extra (hoger gelegen) uitkijkpunten. Ze zijn zeker de moeite waard. Maar je kunt ze ook overslaan als de klim en latere afdaling in het bos te moeilijk zijn.

kids next to the Semois
Viewpoint on top of a hill (extra!)

Het laatste stuk gaat door een prachtige dreef en langs enkele typische Gaumaise gebouwen zoals de boerderij op de foto. Daarna wandel je door de velden terug richting het dorpje. Het laatste stukje gaat even over een autoweg. Daar moet je goed opletten voor passerende wagens.

Wij vonden deze wandeling echt de moeite waar, ook met kinderen. Sommige rotsen en stukken langs het water kunnen glad zijn, zeker bij regenweer. Daarom raden we aan de wandeling bij droog weer te maken. Het grootste stuk gaat door het bos en is heerlijk koel, maar het stuk door de velden, kan vermoeiend zijn bij warm weer. Zorg in dat geval voor zonnecrème en een petje.

Zin om te vertrekken?

Wandeling

Bekijk de wandeling via Komoot. Je kunt ze meteen vanuit de app maken of het gpx-bestand downloaden op de site.

Vertrekpunt

Laiche (tussen rue du Breux en Rue le Ménil)
Tip: Als je de wandeling maakt met komoot kun je naar de startlocatie navigeren door op ‘start navigation’ > ‘car & transit’ te klikken.

Hoogtepunten

  • wandelen bij de rivier
  • prachtig uitzicht op de rivier en de bossen beneden
  • prachtig uitzicht op het dorp

Lengte en moeilijkheidsgraad

10 km – 2-3 uur – gemiddeld qua moeilijkheidsgraad

Afstand vanaf Lacuisine

3,2 km – 5 min met de auto

Je kunt ook naar het beginpunt wandelen en ongeveer 5 km aan de route toevoegen. Je kunt dan het laatste stuk terug naar het oorspronkelijke startpunt overslaan.

Meer tochten in de  buurt

Neem zeker een kijkje op Komoot. We delen via ons profiel ‘la trottinette’ meer dan 60 wandelingen en fietstochten in de Gaume en Luxemburg.

Ontdek meer tips