Sorting by

×

Ondergrondse schatten: op Avontuur in een Leisteenmijn

Leisteen speelt een belangrijk rol in de Gaume en Ardennen, denk maar aan de leistenen op daken en andere toepassingen. De regio is rijk aan oude leisteenmijnen waar arbeiders in de 19e en 20e eeuw hun rug braken om de steen te winnen. Hoewel de laatste grote groeve in Bertrix eind jaren ’70 sloot, zijn veel van deze mijnen nu open voor het publiek. Bezoek een van deze mijnen en duik in de fascinerende geschiedenis van de ‘leisteenroute’. Een aangename uitstap, of het nu regent of extreem heet is buiten.

Image of a huge slate wall in Musee de l'Ardoise

Au coeur de l'Ardoise, Bertrix

Daal 25 meter diep onder de grond en wandel in de sporen van de mijnwerkers. Je ontdekt de smalle gangen en kamers, waar de ‘scailtons’ – of mijnwerkers dag in dag uit werkten en verschillende risico’s namen om de prachtige leisteen boven te halen. Tijdens een ondergrondse wandeling van anderhalf uur leer je alles over de leisteen, de ontginningstechnieken en de werkomstandigheden van toen. Bertrix is bijzonder omdat hier steen van onder naar boven werd opgehaald. Hierdoor zijn sommige gangen en kamers opgevuld met debris en kunnen ze heel erg smal zijn.

Na je ondergrondse avontuur kun je nagenieten met een heerlijke warme of frisse kop ‘Scailton’ in het café van de mijn. Je kunt ook een fles meenemen uit de winkel om later van te genieten. Kom je in een groep? Vanaf 10 personen kun je een culinaire beleving in de mijn boeken. Aperitieven met lokale drankjes doe je diep ondergronds, eten in een speciale kamer in de mijn en het dessert eet je op het terras.

Au coeur de l'Ardoise​

  • Locatie: Rue du Babibay 1, 6880 Bertrix
  • Afstand vanaf Lacuisine: 18 km, 20 min met de auto
  • Info: www.aucoeurdelardoise.be
descending into the slate mine
in the mine

Musée de l'Ardoise, Haute-Martelange, Luxemburg

Net over de grens vind je het leisteenmuseum van Haute-Martelange. Dit museum is iets verder rijden van Lacuisine, maar het is ideaal als je het wilt combineren met een bezoek aan Bastogne of wilt gaan wandelen in deze prachtige regio. Hier werden tussen 1870 en 1986 jaarlijks 12 miljoen dakleien gewonnen door 600 mijnwerkers. Het grote verschil met de mijn in Bertrix is dat hier leisteen van onder naar boven werd ontgonnen. Mijnwerkers moesten alle steen, zowel de bruikbare als onbruikbare, mee naar boven nemen. Hierdoor zijn er momenteel immense ondergrondse kamers die een fenomenaal zicht bieden.

Musée de l'Ardoise

  • Locatie: Musée de l’Ardoise, Entrée principale, 8823 Obermartelingen, Luxembourg
  • Afstand vanaf Lacuisine: 41 km – 45 min met de auto
  • info: ardoise.lu

Leisteen in België en Luxemburg

Leisteen is een gesteente dat voorkomt in de Belgische, Franse en Luxemburgse Ardennen. Er bestaat zelfs een “leisteenroute” die de grensoverschrijdende Ardennen doorloopt over een afstand van 440km. Je kunt langs deze hele route oude leisteenmijnen bezoeken. In België en Luxemburg was de leisteenindustrie zeer actief in de 19e en begin 20e eeuw. De leisteenmijnen boden werk aan veel mensen en leverden een belangrijke bijdrage aan de lokale economie. Maar het werk was zwaar en de omstandigheden waren erbarmelijk. Arbeiders hadden last van hun gewrichten en stoflong. De meeste mijnen in België en Luxemburg sloten in de jaren ‘60. De laatste grote leisteengroeve in België, gelegen in Bertrix, sloot op het einde van de jaren 1970.

Dit is een ideale uitstap bij regenweer, omdat je bezoek binnen plaatsvindt. Of als je wilt ontsnappen van de zomerse warmte. In de mijn is een constante temperatuur van 9 graden, dus lekker fris. Neem dus zeker een warme trui of jas mee en trek stevige schoenen aan. Het leisteenmuseum leent je tijdens het bezoek een helm. Het dragen van deze helm is verplicht, al was het maar om je te beschermen tegen de ijskoude druppels of om je hoofd niet te stoten in de soms nauwe gangen en trappenhuizen. Benieuwd naar de rest van de leisteenroute? Hier vind je meer info over de ‘6 etappes van de leisteenroute’.

Verken de regio