Sorting by

×

Wandel langs en door de rivier in Clairfontaine

Verkoeling zoeken in het bos: heerlijk met deze zomerse temperaturen. Deze heerlijk verfrissende wandeling langs (en door) de rivier de Eisch in Arlon is één van onze favorieten om dat te doen. Ze is schaduwrijk dankzij de vele bomen en loopt langs de rivier Eisch. Als je zin hebt, kun je zelfs een stukje door het water wandelen. De route kreeg de bijnaam ‘la transfrontalière’ omdat ze langs de grens tussen België (Clairfontaine) en Luxemburg (Eischen). Dat zie je aan de verschillende overgebleven grenspalen. Tip: neem een picknick mee om wat rond te hangen en te ontspannen naast (of in) de rivier.

Je vertrekt aan de Rue du Cloître. Arlon Tourisme ontwierp drie wandelingen in deze regio. De drie wandelingen staan op het bord aan de parkeerplaats naast de abdij. La Transfrontalière is de tweede wandeling. Je kunt dus evengoed de bordjes met een rode rechthoek en nr 2 volgen. Tijdens deze wandeling kruis je de rivier regelmatig. Je kunt zelfs een stukje door het ondiepe water wandelen. Als je dit doet of als je in het water wil pauzeren, neem je best watersandalen mee. De steentjes kunnen venijnig scherp zijn. Deze route is ongeveer 4 km lang en loopt langs de grens tussen België en Luxemburg. Wij kozen ervoor om extra lang te blijven hangen en een dam te bouwen in de Eisch met de kinderen. De stop aan de Eisch is vlakbij het start/eindpunt van de wandeling.

Tijl playing in the water in Clairfontaine

De natuur rondom de rivier Eisch is prachtig. Bovendien wandel je door de bossen en dichte begroeiing en is het zelfs tijdens deze hittegolf heerlijk fris. Daarnaast zijn er heel wat historische elementen langs je pad. Zo kun je de grensovergang  tussen België en Luxemburg herkennen aan de iconische grenspalen. Halverwege de tocht wandel je langs de oude stuwdam. Deze werd gebouwd na 14-18 om Aarlen en Steinfort van water te voorzien. Helaas bleek het water in de rivier hiervoor te laag en werd het project gestaakt. Nu leven er beschermde vleermuizen in deze gebouwen.

Zin om te vertrekken?

Wandeling

Je vindt deze wandeling terug onder onze tochten op Komoot. Je kunt ze via de app maken of ze downloaden op je gps.

Vertrekpunt

Rue du Cloître, 6700 Arlon (Clairfontaine – naast ABC Dance Studio)

Hoogtepunten

de Millebaach, de Eisch, de vroegere grenspalen tussen Luxemburg en België en de vroegere stuwdam

Lengte en moeilijkheidsgraad

4,13 km – weinig hoogteverschillend – makkelijk te doen met kinderen

Afstand vanaf Lacuisine

51 km – 45 min met de auto

Wandeling uitbreiden

La Transfrontalière is één van drie wandelingen vanaf de abdij. Wij vinden ze heerlijk omdat ze langs en door de rivier de Eisch loopt. Het is er koel, schaduwrijk (en leuk!) vooral met kinderen. 

De wandeling ‘le plateau de la sorcière‘ start ook aan de abdij Sacré-Coeur en gaat meteen bergop richting de Karlsberg. Je wandelt ook langs een stuk natuurgebied en tussen de schaapjes.

De tocht ‘Door de velden‘ is 3,8 km lang. Ze start net als La Transfrontalière naast de abdij. Het eerste stukje weg is wat verscholen en toegegroeid. Nadien wandel je door de bossen en dan tussen de velden in Clairfontaine en Sterpenich.

Ontdek meer tips