Sorting by

×

Frans opfrissen? Zo pakten wij het aan!

“Progress is rarely a straight line. There are always bumps in the road, but you can make the choice to keep looking ahead.” - Kara Goucher

“Lukt het wat met het Frans?” Toch wel één van de meest voorkomende vragen sinds onze verhuis naar Arlon. En ja, het lukt, zowel voor ons als de kinderen. Al blijft het natuurlijk een work-in-progress. Daar hebben we alle vier best wel wat moeite voor gedaan. Hoe we de kinderen voorbereid hebben, kon je hier al lezen. Nu we toch weer met z’n allen ‘in ons kot zitten’, deel ik graag hoe Maarten en ik ons voorbereid hebben.

Voor ik er aan begin, een klein beetje context: Maarten en ik zijn er beide met een totaal andere insteek aan begonnen. Maarten is minder taalgevoelig en had het moeilijk om Frans te praten in een professionele omgeving. Ik ben dan weer sneller met talen en wilde me vooral in alledaagse conversaties beter kunnen redden. Daarnaast heb ik ook talen gestudeerd, waardoor ik al een stevigere basis had. Voor mij was het dus belangrijk het roest eraf te krijgen, waar Maarten echt les heeft genomen en een certificaat wilde behalen.

Franse les: onmisbaar of fijn extraatje?

Maarten heeft zowel bij Encora als Linguapolis en op het werk cursussen gevolgd. Vooral de cursus bij Linguapolis was heel waardevol voor hem. Daarin heeft hij misschien nog het meeste bijgeleerd. Voor hem waren deze opleidingen dus onmisbaar in zijn ontwikkeling. Maar dat was uiteraard voor corona… Als alternatief zijn er natuurlijk heel wat online cursussen om je taal bij te spijkeren zoals Coursera, MOOC francophone of Fun MOOC.

Een ander interessant platform is LingQ. Hier kies je je favoriete onderwerpen uit of je laadt je eigen teksten en filmpjes van bijvoorbeeld YouTube of Netflix op. LingQ maakt er vervolgens een transcript van waarin je de woorden die je niet kent kunt aanduiden en vertalen. Je kunt ook je eigen flashcards maken van de woorden die je nog niet kent, om er extra op te oefenen en zo je woordenschat uit te breiden. Het grote voordeel aan dit platform is dat je zo zelf je content in handen neemt. Kranten of artikels lezen is zeker in het begin een uitdaging. LingQ neemt hier toch een stukje stress weg en maakt het meteen een stuk toegankelijker. We hebben hier zelfs een aantal keer met ons zoontje Daan op geoefend.

LingQ: een fantastisch platform om Frans je Frans te verbeteren

Vloggers to the rescue?

Geen tijd of zin in een uitgebreide cursus? Zelf volgde ik geen cursus, maar heb ik wel wat gehad aan de vlogs en podcasts van innerFrench. In korte vlogs gaat Hugo telkens in op een actueel onderwerp. Hij brengt meteen enkele typische woorden of uitdrukkingen naar voren. Je kunt trouwens ook enkele keren per jaar inschrijven op zijn uitgebreidere formules.

Wat ontspannender, maar ook zeker leuk zijn dan weer de avonturen van Gregsway. Je kunt hem volgen tijdens zijn reis rond de wereld met zijn van Henri. Ik leerde hem kennen via een vlog van InnerFrench. Wie weet, vind jij ook een favoriet tussen deze 6 tips:

6 vloggers om Frans mee te leren

Filmpje?

In een eerdere post deelde ik al hoe we voor onze kinderen regelmatig series en films in het Frans opzetten. Toegegeven, een gedubde Engelstalige film kijken is niet alles. Maar er zijn best wel wat fijne Franstalige films en series te vinden. Er zijn er veel meer, maar deze series en films vond ik alvast de moeite. Wil je meer tips? Of heb je zelf een geweldige Franse serie of film gezien? Laat het zeker weten!

  • The Hookup Plan (Plan Coeur) op Netflix over 2 vriendinnen die een gigolo inhuren om Elsa over haar ex te helpen
  • Dix pour Cent op Netflix of France 2 over artiestenbureau ASK en hun bijzondere klanten en persoonlijke drama
  • Jour J (Wedding Unplanned) over een man die per ongeluk verloofd raakt en zijn one-nighstand als weddingplanner erbovenop krijgt
  • Demain tout commence over een feestbeest dat plots vader wordt van een pasgeboren meisje
plan coeur de perfecte feelgood show en quilty pleasure in het Frans

Wat werkte (voor ons) minder ?

Apps als Duolingo en Babbel zijn leuk, maar werken eerder voor echte beginners. Wij vonden ze ook moeilijk vol te houden. Zorg er ook voor dat je iets vind dat je kunt volhouden en leuk vindt om te doen. Maar misschien werkten ze voor jou net wel? Of heb je zelf andere interessante apps om te delen? Laat het weten in de comments onder deze post.

Tot slot: oefening baart kunst

Het is supercliché, maar weet dat een taal leren niet vanzelf gaat. Hugo van innerFrench vergelijkt het met een marathon lopen en gelijk heeft hij. Stel jezelf een (haalbaar) doel en bepaal hoeveel tijd je eraan kan en wil besteden. En heel eerlijk: het gaat nu wel echt een versnelling hoger sinds we hier wonen. Ik merk nog elke dag hoe mijn Frans een beetje vlotter lukt dan de dag of week ervoor. Als je kunt, zorg dan dat je iemand hebt om mee te oefenen. En zet je over fouten maken. Zo leer je misschien nog het meeste bij. Kun je je echt niet uitdrukken? Dan is vertaalrobot Deepl je beste vriend.

Succes!

Laat van je horen!

Laat een berichtje achter onder deze post of contacteer ons via onze contact paginaFacebook, of Instagram. We kijken er naar uit om jouw tips te horen of gewoon ervaringen uit te wisselen.

Op zoek naar inspiratie? We bundelen alle leuke tips van reizigers in regio en andere expats op Pinterest.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.