Sorting by

×

Getest: muséojeux met kinderen

Met kinderen en een museum bezoeken kan best pittig zijn. Hoe fijn de collectie ook is, ze willen niet altijd mee of begrijpen het echt niet. Tijdens ons bezoek aan het Archeologisch museum van Arlon (Musée Archéologique d’Arlon) vonden we een fijne oplossing: de box MuséoJeux van Môm’Art. Deze 12 kaartjes bevatte toffe opdrachten om samen het museum te ontdekken. De kaartjes zijn dan wel in het Frans, ze zijn het zeker waard om eens uit te proberen.

Eerst en vooral: neen, Môm’Art betaalt mij hier niet voor. De organisatie weet zelfs niet dat ik deze blogpost schrijf. Deze mening is dus volledig de mijne. Ik ontdekte de kaartjes toevallig bij mijn bezoek aan het Archeologisch Museum van Arlon. Mijn twee zoontjes (5 en 7) hebben op zich wel interesse in geschiedenis en voorwerpen met een verhaal, maar ze zijn ook snel afgeleid. Zeker als ze niet voldoende geprikkeld worden. Dan beginnen ze elkaar te plagen. De kaartjes leken mij een fijne manier om hun aandacht te trekken en hen te stimuleren zelf op ontdekking te gaan.

museojeux_1200_600

Zelf op ontdekking

De jongens vonden het heerlijk om opdrachten te krijgen en zo op zoek te gaan naar specifieke dingen uit de collectie. Toegegeven, het volledige museum kon ik hen niet bezig houden met de kaartjes. Ook omdat ik even tijd nodig had om het goed voor te bereiden. Maar ze hebben veel vragen gesteld en toch wel wat over het Gallo-Romeinse verleden van Arlon ontdekt. Ik ben alleszins blij met onze aankoop en ga de muséocartes zeker nog vaker gebruiken. Misschien zelfs op wandeling of hier thuis.

Museojeux: museodetail
Tijl bekijkt een standbeeld met de 'muséovue'

Wat ik zo leuk vind aan de kaartjes

  • Gebruik ze in het museum of gewoon in het park, tijdens een wandeling of zelfs gezellig thuis.
  • De kaartjes zijn universeel en dus niet op maat van 1 museum. Je kunt ze dus naar zoveel musea meenemen als je wilt.
  • De kaartjes stimuleren je om samen op ontdekking te gaan. Zo merk je misschien zelf ook dingen op die je anders zou missen.
  • Ze maken elk museumbezoek meteen een stuk interactiever.
  • De opdrachten zijn divers en geschikt voor verschillende leeftijden.

Jammer genoeg...

  • … zijn de kaartjes enkel in het Frans te verkrijgen. Maar dat is meteen een fijne oefening. Toch?
  • Een ander minpuntje is dat je de ‘muséovue’ – een soort kijker die je nodig hebt voor een opdracht – zelf nog moet knutselen. Je hebt ook papier en potloden nodig om alle opdrachten te kunnen doen.
  • Je leest alles best op voorhand even door zodat je niet on the spot snel een opdracht moet zoeken.

lees ook

plage de lacuisine
5x waterpret in de Gaume

Heet! Vooral in de provincie Luxemburg wordt het warm dit weekend. Pootjebaden, een dam bouwen of zelfs een stukje zwemmen? Wat is er leuker dan verkoeling zoeken in een bos of in het water met dit warme weer? 5 tips om net dat te doen én toch ook de streek te verkennen.

Zomerwandeling langs vier uitkijkpunten en door de Semois

Ga op een spannende zomerwandeling vanuit onze vakantiewoning in Lacuisine en ontdek prachtige uitkijkpunten en geniet van een verfrissende rivieroversteek. Ontdek de schoonheid van de Semois-vallei en beleef een onvergetelijk avontuur in de regio Gaume.

Je eigen set bestellen

De set bestaat uit 12 ‘muséocartes’ met verschillende activiteiten en een blinddoek. Het museum gaf ons hun ‘muséovue’ in bruikleen om bepaalde voorwerpen in detail te bekijken. Je kunt deze ook thuis knutselen van een kartonnen buisje. Je vindt alle informatie op www.museojeux.com.

Toch niet overtuigd dat je met een (Franstalige) set opdrachtenkaartjes het verschil gaat maken tijdens je museumbezoek? Of gewoon geen zin om naar buiten te gaan met de kids in deze donkere maanden? Check ook zeker even UITmetVlieg. Vlieg verzamelde een heel aanbod spelletjes, uitstapjes in de natuur, podcasts en films. Zo vind je bij Thuis met vlieg een heleboel tips om gezellig binnen te blijven.

set Muséojeux

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.