Sorting by

×

Verdun in het pad van de Groote Oorlog

Verdun is een plek vol zichtbare en onzichtbare herinneringen aan de Groote oorlog. De Belgische en Franse Ardennen is een geschiedkundige plek voor beide wereldoorlogen. In deel 1 blikten we terug op de geschiedenis van deze plek. Vandaag nemen we je mee op pad langs de zichtbare herinneringen. Een overzicht van enkele interessante punten die we zelf hebben bezocht.

Op deze kaart geven we een overzicht van enkele interessante punten in en rond Verdun. In deze post geven we telkens wat uitleg bij elke stop. Dit zijn onze persoonlijke suggesties om een gevulde dag te geven. Uiteraard zijn er nog veel andere plekken de moeite. Het gebied is goed voorzien van informatie en heel gemakkelijk te bezoeken met de wagen. Afhankelijk van je eigen interesses kan je onderweg ergens parkeren en enkele interessante punten bezoeken. Er zijn ook verschillende mooi uitgewerkte wandelingen in de regio.

Poste de Commandement du Colonel Driant

Start je verkenning bij PC du Colonel Driant. Het is een van je eerste locaties als je vanuit België het gebied binnen rijdt. Het was ook een van de eerste punten van de aanval. Enkel op dit stuk van 1 km2 zijn op de eerste dag 80 000 granaten geland ofwel 10 000 ton (!) explosieven. Hier zou een klein groepje chasseurs van Colonel Driant het grote Duitse leger moedig tegenhouden en hun kostbare tijd doen verliezen. Daardoor konden de Fransen zich nog snel voorbereiden. Een beetje verderop is een monument opgericht voor Colonel Driant. Hij had de aanval van het Duitse leger en het risico al veel langer voorspeld maar had geen gehoor gekregen. Enkel voor dit stuk beladen geschiedenis is deze plek de moeite waard – hoewel deze plek niet bijzonder goed aangegeven is.

Jean-François Zante, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons
Poste de Commandement du Colonel Driant​ - Jean-François Zante (cc)

Boyau De Londres

In Boyau de Londres kan je de oude en de gerestaureerde loopgraven bezoeken. Indien je wil, kan je ook hier de auto achterlaten en via de loopgraven een korte wandeling maken tot het volgende punt Fort Douaumont.

 
De loopgraven in Verdun
Maak een wandeling door de overgebleven loopgraven in Verdun

Fort Douaumont

Fort Douaumont was het grootste Franse fort in de buurt. Het fort was de spil van een indrukwekkende en heel belangrijke logistieke operatie om de Fransen te ondersteunen in manschappen, munitie en benodigdheden. Je kunt het fort bezoeken met audiogids. Het is een aanrader om de sfeer te kunnen voelen. 

De rol van het fort tijdens de oorlog en de van de verovering ervan is op zijn minst merkwaardig te noemen (bron: Wikipedia):

Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog hadden de Duitse troepen de Belgische forten van Namen, Luik en Antwerpen met hun zware mortieren (Dikke Bertha) aan puin geschoten. De Fransen meenden dat de forten hun tijd hadden gehad. En de regering besloot (tijdens de oorlog!) om alle forten te ontmantelen. Tijdens de Duitse aanval werd Douaumont bezet door ongeveer 60 lichtbewapende, bijna pensioengerechtigde, territoriale soldaten. Ze moesten eigenlijk alleen het onderhoud aan de gebouwen uitvoeren. De verovering van het fort door de Duitsers ging dan ook bijna geweldloos. Volgens een van de vele veroveringsverhalen drongen luitenant Eugen Radtke en zijn mannen van de 6e compagnie van het 24e regiment Brandenburgers als eersten het fort binnen. Vrij snel werden ze gevolgd door kapitein Haupt en zijn mannen. Radtke en Haupt ontdekten al snel dat het fort nauwelijks bemand was en zich niet kon verdedigen. Daarop namen zij de macht over en meldden “Douaumont ist gefallen”.

Zowel op het Duitse als het Franse volk maakte dat een diepe indruk. In Duitsland luidden de kerkklokken en kregen de kinderen een dag vrij van school. En in Frankrijk waren mensen in tranen. Ze beschouwden het verlies van het fort als een drama. Dat was het ook. Ook al was er bij de hele verovering geen schot gelost, het verlies van Douaumont zou duizenden Franse soldaten het leven kosten.
 
Tot de Fransen het fort heroverden op de Duitsers: Op 24 oktober 1916 was het zo ver. Rond 11.30 begon de Franse aanval. De troepen rukten op naar fort Douaumont, klommen op de bovenbouw en drongen het fort binnen. Maar ook nu bleek het fort vrijwel leeg. De dag ervoren was er een brand uitgebroken. De Duitsers vreesden dat het vuur zou doordringen in de munitieopslagplaats. Ze hadden het fort daarop ontruimd. Voor de tweede keer wisselde fort Douaumont van bezetter, vrijwel zonder dat er een schot werd gelost.
 
 
Fort Douaumont in Verdun

Ossuarium van Douaumont

Het Ossuarium van Douaumont is een van de hoogtepunten van het bezoek met een duidelijke herinnering aan de zinloosheid van de oorlog. Hier liggen o.a. de resten van 130 000 nooit geïdentificeerde soldaten. Het eerste ossuarium dateert uit 1919, een houten kist waarin de slachtoffers geborgen werden. Het huidige monument werd afgewerkt in 1932 en kwam er onder impuls van de bisschop van Verdun, mgr. Charles Ginisty. De herdenkingssite bestaat uit een klooster, een kapel, de toren, een shop en uiteraard het bekende uitgestrekte kerkhof.

Ossuarium fort Douaumont_600_400

Mémorial de Verdun – Champ de bataille

Een ander hoogtepunt van het bezoek is het Mémorial de Verdun. Dit herdenkingsmuseum ligt middenin het slagveld van Verdun, op de plaats waar het verwoeste station van Fleury-devant-Douaumont stond. Het is één van de voornaamste Europese musea dat is gewijd aan de Groote Oorlog. In het museum schetsen ze de strijdervaringen van de verschillende Franse en Duite soldaten aan de hand van 2000 (vaak onuitgegeven) foto’s en voorwerpen. Helaas hebben we zelf het museum niet kunnen bezoeken maar het staat nog op ons lijstje van te bezoeken plaatsen. 

Blijf je liever buiten? De herdenkingswandeling is alleszins heel interessant en de moeite waard is om te maken.

Verdun, Frankrijk augustus 2017: het gedenkteken van Verdun tijdens de schemering, een oorlogsmonument ter herdenking van de slag bij Verdun, gevochten in 1916 als onderdeel van de eerste Wereldoorlog. — Redactionele stockfotografie
Herdenkingswandeling aan het Mémorial de Verdun

Casemate Pamart N°2 fort de Souville

Pamart-kazemat Souville is voorbeeld van een kleinere defensiepositie omringd door de kenmerkende heuvels. Deze betonnen mitrailleur-kazemat van het type “Pamart” werd in 1917 gebouwd ter versterking van Fort de Souville. Het is een interessant punt om een korte wandeling te maken.

Casemate Pamart N°2 fort de Souville​ - creative common

Fort de Vaux

Een ander groot en belangrijk fort bij de Slag van Verdun is het fort de Vaux. In tegenstelling tot Fort Douaumont hebben zich in dit fort wel vreselijke gevechten voorgedaan. Zelfs de Franse postduif die vanuit het fort naar het Franse opperbevel in Verdun was gestuurd om de val van het fort aan te kondigen, stierf een paar minuten na aankomst aan een gifgas vergiftiging.

Ook dit fort is aan de binnenkant (betalend) en buitenzijde (gratis) te bezichtigen.

Op pad in het spoor van de slag om Verdun

Map met alle punten

Bekijk alle punten op deze kaart.

Vertrekpunt

55100 Haumont-près-Samogneux, Frankrijk

Afstand vanaf Lacuisine

60 km – 55 min met de auto

Enkele tips

  • Veel punten zijn in open lucht, kies dus een zonnige of bewolkte dag uit.
  • Download vooraf een kaart van het gebied.
  • Reken een volledige dag voor je bezoek.

Reeks: de slag om Verdun

Verdun speelde een belangrijke rol in de Eerste Wereldoorlog. Omdat het belangrijk is om te herinneren, geven we graag een stukje geschiedenis in het eerste deel van onze reeks rond de slag om Verdun. In deze blogpost nemen we je mee op een daguitstap rond Verdun langs de vele zichtbare oorlogsherinneringen. Het Fort van Douaumont, de vele loopgraven, ondergrondse forten, kazematten, graven, monumenten en musea. Deze plekken blijven stille getuigen van een van de grootste veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog. In deel 3 trekken we naar Verdun zelf.

Ontdek meer tips

plage de lacuisine
avontuur in 't groen
Petra

5x waterpret in de Gaume

Heet! Vooral in de provincie Luxemburg wordt het warm dit weekend. Pootjebaden, een dam bouwen of zelfs een stukje zwemmen? Wat is er leuker dan verkoeling zoeken in een bos of in het water met dit warme weer? 5 tips om net dat te doen én toch ook de streek te verkennen.

Lees meer »
avontuur in 't groen
Petra

Zomerwandeling langs vier uitkijkpunten en door de Semois

Ga op een spannende zomerwandeling vanuit onze vakantiewoning in Lacuisine en ontdek prachtige uitkijkpunten en geniet van een verfrissende rivieroversteek. Ontdek de schoonheid van de Semois-vallei en beleef een onvergetelijk avontuur in de regio Gaume.

Lees meer »

1 gedachte over “Verdun in het pad van de Groote Oorlog”

  1. Het was een geweldige ervaring om e e a met eigen ogen te zien en “te beleven” de getoonde film in ossuarium en musea en in citadel gaven een zeer goed beeld van de ellende… eigenlijk is 2,5 dag te kort.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.