Sorting by

×

De slag om de Ardennen in het Bastogne War Museum

16 december is een belangrijke datum voor de Tweede Wereldoorlog: de start van de slag om de Ardennen. Vlak voor en na Kerstmis barstte er een hevige strijd los tussen de geallieerden en de Duitse troepen in de Ardennen. De Duitsers hadden al enkele tegenslagen geleden. Met dit offensief wilden ze de haven van Antwerpen bereiken en zo de oorlog eindelijk overwinnen. Bastogne speelde hierbij een bepalende rol. In het Bastogne War Museum herbeleef je deze cruciale laatste maanden van de oorlog via de ervaringen van vier personages. Zij nemen je mee naar deze bloedige wintermaanden en vertellen over het Ardennenoffensief vanuit hun ervaringen.

Bastogne war museum: audiotour

Vier personages nemen je terug mee naar naar december 1944. Ze vertellen je hoe zij ‘de slag om de Ardennen’ beleefden tijdens de audiotour door het museum. Emiel Mostade is een 13-jarig jongetje uit een van de dorpen rond Bastogne. Hij vertrekt met zijn fiets en accordeon om bij zijn nonkel in Bastogne te blijven. Mathilde Devillers is een onderwijzeres en verzetsstrijdster. Ze helpt de vele dakloze bewoners tijdens de aanvallen op de stad. Hans Wegmüller is een Duitse luitenant van de 26e divisie van de Volksgrenadiere. Zijn eenheid wil de stad heroveren. Robert Keane is een Amerikaanse korporaal van de 101e luchtmachtdivisie en verdedigt de stad. In dit filmpje stelt Émile zich even aan je voor.

het Mardassonmonument

Naast het Bastogne War Museum bevindt zich het Mardassonmonument. Het monument werd opgericht op initiatief van de Belgisch-Amerikaanse Associatie ter nagedachtenis van de 76 890 Amerikaanse soldaten die werden gedood, verwond of die verdwenen tijdens de Slag om de Ardennen. De vijfpuntige stervorm van het monument is een Belgisch eerbetoon aan het Amerikaanse leger. Je kunt het monument betreden. Op een zonnige dag krijg je een prachtig zicht op Bastogne en omgeving.

bezoek met kinderen

Wij brachten een bezoek aan het museum met onze twee zoontjes van 6 en 8 jaar oud. Dankzij de audioverhalen en de interactieve inhoud is het bezoek zeker goed te doen. De jongste was wel onder de indruk van sommige voorstellingen. Zoals de slag waarvan we een foto tonen aan de titel. Hij had tijdens het bezoek nog wat extra duiding nodig. We toonden de jongens ook op voorhand wel enkele educatieve filmpjes rond het Ardennenoffensief en de oorlog zodat ze het beter konden plaatsen en dat ze wisten dat ze de plek met het nodige respect dienden te behandelen. Voor onze jongens was het bezoek net niet te lang, maar we kwamen wel andere kinderen tegen die zich onderweg begonnen te vervelen.

Een tank in het Bastogne War Museum

Praktische info

Bastogne War Museum

www.bastognewarmuseum.be
Het museum is elke dag open van 9.30 tot 18 uur. Wegens de huidige maatregelen, zijn de plaatsen beperkt tot 40 personen per tijdslot. Je koopt dus best op voorhand je tickets online aan.

Locatie

Colline du Mardasson 5, 6600 Bastogne

Ontdek meer tips

Eén van de prachtige zichten tijdens de wandeling in Bavigne
avontuur in 't groen
Petra

Adembenemend mooi wandelen in Bavigne

Éislek, in het noorden van Luxemburg, is een paradijs voor wandelaars! De paden zijn goed aangelegd en het zicht fenomenaal. Wij verkenden de omgeving rond het meer in Bavigne. Een pittige wandeling van zo’n 10 km, maar zo mooi!

Lees meer »

Heb je een tip voor ons?

Laat een berichtje achter onder deze post of contacteer ons via onze contact paginaFacebook, of Instagram. We kijken er naar uit om jouw tips te horen of gewoon ervaringen uit te wisselen.

Op zoek naar inspiratie? We bundelen alle leuke tips van reizigers in regio en andere expats op Pinterest.

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email