Sorting by

×

Brouwerijbezoek Orval: bier en cultuur in één

In België heeft elke stad heeft wel een eigen brouwerij met een lokaal bier(tje). Florenville kan trots zijn want in deelgemeente Orval, wordt het wereldberoemde en gelijknamige abdijbier gebrouwen. Daarnaast maken ze hier ook een heerlijke abdijkaas van lokale, rauwe melk. Twee echte Gaumaise streekproducten om te proeven tijdens je bezoek aan onze regio. Je kunt de abdij ook bezoeken. Naast een parcours rond het brouwproces, een expo over het kloosterleven en een museum met verschillende kunstwerken, kun je ook de ruïnes van de vroegere abdij en de tuinen bezoeken. Sluit je bezoek af in de nabijgelegen brasserie of koop je pakket bier en/of kaas om heerlijk na te genieten van je dag.

Brouwerijbezoek Orval: brouwproces in interactief parcours

Wandel door de omliggende tuinen en ruïnes

Je bezoek bestaat uit twee delen: een binnendeel in de verschillende gebouwen en een wandeling door de tuinen en ruïnes. In het Gastenhuis ontdek je de geschiedenis van het klooster en het leven van de kloostergemeenschap vandaag. Geanimeerde schaalmodellen tonen de evolutie van de abdij door de eeuwen heen. Daarnaast leer je ook het bierbrouwproces kennen en krijg je een blik op het leven van de monikken doorheen de tijd. Daarna is het tijd om een frisse neus te halen in de de omliggende tuinen en de ruïnes. Verschillende bordjes en qr-codes geven wat meer uitleg. In de kruidentuin en het Apothekersmuseum krijg je dan weer uitleg bij de verschillende geneeskrachtige planten en historische voorwerpen. De tuinen zijn zeker de moeite om te bezoeken. Hou er wel rekening mee dat sommige stukken moeilijk toegankelijk zijn met een rolstoel of kinderwagen.

90 jaar brouwerijbier Orval

Orval bestaat al 91 jaar. Sinds 1931 wordt het bier in de Abdij Notre-Dame d’Orval gebrouwen. Toen was het vooral een manier om geld in het laatje te brengen om de werken voor de heropbouw van Orval te financieren. Een ander deel van de opbrengst gaat naar goede doelen. Orval is intussen wereldberoemd. Jaarlijks verlaten 22 miljoen flessen de brouwerij, waarvan ruim 85% voor de Belgische markt bestemd is. De andere flesjes reizen door naar o.a. Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk, Canada en de Verenigde Staten. De Orvalkaas is zelfs nog ouder. De monniken startten in 1928 met het maken van hun kaas. De melk voor deze kaas komt uit de omliggende hoeven. De kaas is dus een echt Gaumais streekproduct. Tip: leg hem op een bordje met wat selderijzout, mosterd en (Gaumaise) charcuterie. Heerlijk als afsluiter van een lange dag.

de legende van Orval

Orval wordt gebrouwen met water uit de Mathildebron. Volgens de legende kreeg die bron haar naam van de weduwe Mathilde van Toscanië. Mathilde liet per ongeluk haar trouwring in de bron van het dal vallen. Hierop bad ze tot Maria om hem terug te krijgen. Niet veel later zwom een forel naar boven met de gouden trouwring in zijn bek. Ze riep uit: “Dit is echt een gouden dal!” (val d’Or). Uit dankbaarheid stichtte ze een klooster op deze ‘gezegende plaats’. Viel jouw ook al op de vis met een ring in zijn bek op het etiket van de flesjes Orvalbier?

Praktische info

Brouwerijbezoek

Meer info en openingsuren vind je op www.orval.be

Locatie

Abbaye d’Orval, Orval, n°1, 6823 Villers-devant-Orval

Meer ontdekken?

Zin in meer? Combineer je bezoek aan de brouwerij met een wandeling in de omliggende bossen. Heb je écht goede wandelbenen? Trek dan te voet naar de brouwerij. Het is een wandeling van ongeveer 11 km.

Afstand vanaf Lacuisine

11 km – 10 min met de auto of 2,5 uur te voet

Ontdek meer tips

avontuur in 't groen
Petra

Eén punt voor al onze wandel- en fietstips

Op vakantie in de Gaume en nog op zoek naar wandel- en fietstochten? Wij bundelen vanaf nu al onze tips op de app Komoot. Momenteel delen we bijna 60 tochten op de app. Een aantal tochten starten meteen voor de deur van onze vakantiewoning in Lacuisine. Maar je kunt evengoed vertrekken vanuit Herbeumont, Chassepierre of zelf Luxemburg. Op die manier willen we je inspireren en het je makkelijker maken om om onze mooie regio te verkennen.

Lees meer »
avontuur in 't groen
Petra

Wandel langs en door de rivier in Clairfontaine

Tijdens deze heerlijk verkoelende wandeling volg je de rivier Eisch op de grens tussen België (Clairfontaine) en Luxemburg (Eischen). Maak een stop aan de rivier. Je kunt samen een dam bouwen of heerlijk afkoelen met de voeten in het water.

Lees meer »
avontuur in 't groen
Petra

5x waterpret in de Gaume

Heet! Vooral in de provincie Luxemburg wordt het warm dit weekend. Pootjebaden, een dam bouwen of zelfs een stukje zwemmen? Wat is er leuker dan verkoeling zoeken in een bos of in het water met dit warme weer? 5 tips om net dat te doen én toch ook de streek te verkennen.

Lees meer »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.