Sorting by

×

De slag om Verdun

11 november –  wapenstilstand – is een belangrijke herdenkingsdag voor ‘De Groote oorlog’. Vandaag herdenken we de vele slachtoffers die deze oorlog maakte in Europa. De Belgische en Franse Ardennen is een geschiedkundige plek voor beide wereldoorlogen. Een ideaal moment om even stil te staan bij de lokale oorlogsgeschiedenis en de vele mensenoffers die hier zijn gemaakt. Met deze reeks herdenken we de impact van deze oorlogen. In dit eerste deel blikken we terug, deel twee en deel drie nemen je mee op pad door de streek.

‘De Groote Oorlog’ heeft zijn stempel nagelaten op deze buurt. De impact was dan ook enorm. Meer dan 60 miljoen Europese militairen (op een toenmalige Europese bevolking van 460 miljoen) hebben hier tegen elkaar gestreden. Eén van de belangrijkste plekken in deze oorlog was het Slagveld van Verdun. De oorlog was in 1914 en 1915 vastgelopen in historische onbeweeglijke en zinloze loopgravenoorlog. Jaren streden beide partijen hier voor centimeters is met ontelbare doden en gewonden als gevolg. Ze wilden daarom in 1916 een beslissende overwinning forceren.

Man bezoekt het Ww1 memorial loopgraaf van bajonetten in Douaumont — Redactionele stockfotografie
Oorlogsmonument in één van de oude loopgraven in Douaumont

Verdun bewaakte de noordelijke toegang tot de Champagne-vlakte en daarmee de toegang tot Parijs. De Duitse leiding verwachtte dat het tot de laatste Franse snik zou verdedigd worden en koos voor een ‘leegbloedingstactiek’. Het zocht een plaats in de frontlijn die de Fransen tot het uiterste zouden verdedigen. Daar wilde het constant aanvallen en zo de gelegenheid krijgen om het hele Franse leger uit te roeien. Deze plek zou Verdun worden.

Eén van de kazematten in het Fort van Douaumont

De Slag om Verdun

De Slag om Verdun (21 februari 1916 – 20 december 1916) was een van de bloedigste veldslagen uit de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Enkel in de eerste 2 dagen van de belegering zouden de Duitse soldaten niet minder dan 2 miljoen obussen afvuren op het gebied. Deze slag maakte meer dan 700.000 slachtoffers op een slagveld nauwelijks groter dan enkele vierkante kilometers. De aanval was tot 170 km ver te horen en zelfs in Parijs beefde de ramen. 

De strijd heeft het Verdun achtergelaten met een zeer kenmerkend golvende ‘schelplandschap’. Elke put en heuvel zijn het gevolg zijn van een explosie. Sommige delen van het grondgebied zijn na meer dan 100 jaar nog steeds niet veilig om te bewandelen. Ze nog steeds afgesloten en bekend als ‘de verboden bossen’. In een volgende blogpost nemen we je mee langs de vele zichtbare oorlogsherinneringen op een daguitstap in Verdun. Deze loopgraven, ondergrondse forten, kazematten, monumenten en musea blijven getuigen van een van de grootste veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog.

De schelpgaten in de verboden bossen in Verdun (cc)

Reeks: de slag om Verdun

Verdun speelde een belangrijke rol in de Eerste Wereldoorlog. Omdat het belangrijk is om te herinneren, geven we graag een stukje geschiedenis in dit eerste deel van onze reeks rond de slag om Verdun. In een volgende blogpost nemen we je mee op een daguitstap rond Verdun langs de vele zichtbare oorlogsherinneringen. Het Fort van Douaumont, de vele loopgraven, ondergrondse forten, kazematten, graven, monumenten en musea. Deze plekken blijven stille getuigen van een van de grootste veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog. In deel 3 trekken we naar Verdun zelf.

Ontdek meer tips

plage de lacuisine
avontuur in 't groen
Petra

5x waterpret in de Gaume

Heet! Vooral in de provincie Luxemburg wordt het warm dit weekend. Pootjebaden, een dam bouwen of zelfs een stukje zwemmen? Wat is er leuker dan verkoeling zoeken in een bos of in het water met dit warme weer? 5 tips om net dat te doen én toch ook de streek te verkennen.

Lees meer »
avontuur in 't groen
Petra

Zomerwandeling langs vier uitkijkpunten en door de Semois

Ga op een spannende zomerwandeling vanuit onze vakantiewoning in Lacuisine en ontdek prachtige uitkijkpunten en geniet van een verfrissende rivieroversteek. Ontdek de schoonheid van de Semois-vallei en beleef een onvergetelijk avontuur in de regio Gaume.

Lees meer »

Heb je een tip voor ons?

Laat een berichtje achter onder deze post of contacteer ons via onze contact paginaFacebook, of Instagram. We kijken er naar uit om jouw tips te horen of gewoon ervaringen uit te wisselen.

Op zoek naar inspiratie? We bundelen alle leuke tips van reizigers in regio en andere expats op Pinterest.

1 gedachte over “De slag om Verdun”

  1. Pingback: Verdun in het pad van de Groote Oorlog - la trottinette

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.