Sorting by

×

Vrouw Holle

Vrouw Holle woont in een magische wereld. Maar zelfs daar heb je soms wat hulp nodig bij de lenteschoonmaak. Krijgt zij die hulp ook? En wat als iemand gelooft dat je beloond kunt worden zonder aardig en behulpzaam te zijn? Een klassiek sprookje van Grimm over een gulle vrouw, een boze stiefmoeder, een verwende stiefdochter en haar behulpzame zus.

Vrouw Holle voor haar huisje

Er was eens een weduwe met twee dochters. Haar eigen dochter was lui, verwend en onvriendelijk. Haar stiefdochter was altijd vriendelijk en behulpzaam. De weduwe behandelde haar stiefdochter heel slecht en liet haar al het zware werk doen.

Op een dag wandelde het meisje naar de waterput om water te halen. Plots liet ze per ongeluk haar emmer in de put vallen. [PLONS] 

Ze was zo bang voor de reactie van haar stiefmoeder dat ze in de put sprong om de emmer op te halen. In plaats van te verdrinken, kwam ze terecht in een prachtige, magische wereld.

Het meisje ontmoette Vrouw Holle. De vriendelijke oude vrouw vroeg haar om even te helpen met zware klusjes in huis. Het meisje werkte  dag hard om Vrouw Holle te helpen. Ze veegde het huis, maakte de bedden op en schudde de kussens en dekens zodat de veren in de lucht vlogen. Wanneer de veren naar de aarde dwarrelden, sneeuwde het in de mensenwereld.

Het meisje en Vrouw Holle hadden een geweldige tijd samen. Als het tijd was om terug te keren naar haar eigen wereld, besloot Vrouw Holle het harde werk van het meisje te belonen. Ze leidde het meisje naar een magische poort. Toen ze eronderdoor liep, regende het goud op haar neer, zodat ze bedekt was met een gouden jas.

Toen het meisje thuiskwam, waren haar stiefmoeder en stiefzus jaloers op de rijkdom die ze had meegebracht. De moeder stuurde haar eigen dochter naar de waterput in de hoop dat ook zij met goud bedekt zou worden. De luie dochter sprong in de put. Ze kwam ook in de magische wereld van Vrouw Holle terecht.

Vrouw Holle vroeg de luie dochter om dezelfde taken uit te voeren als het ijverige meisje. Maar de luie dochter wilde niet hard werken en deed niets om Vrouw Holle te helpen. Ze legde haar voeten op tafel en luierde in de zon. Vrouw Holle was teleurgesteld. Ze besloot de luie dochter terug naar huis te sturen en haar te straffen voor haar gedrag.

Vrouw Holle leidde het meisje haar naar dezelfde poort als haar zus. Maar in plaats van goud, regende het pek over de luie dochter. De pek bedekte het meisje helemaal met een vieze, kleverige, zwarte laag.

De luie dochter keerde beschaamd en vies naar huis. Haar moeder probeerde het pek van haar af te krijgen, maar het wilde niet loslaten. Uren schrobben later, zat er nog steeds een vieze zwarte laag op haar huid, in haar haren,… Iedereen zag wat er gebeurd was. De dorpelingen wisten ook meteen waarom. Langzaamaan beseften moeder en dochter dat ze het helemaal aan zichzelf te danken hadden.

De jaren gingen voorbij en de twee zussen groeiden op tot vriendelijke en liefdevolle vrouwen. Ze werden beste vriendinnen en steunden elkaar door dik en dun. 

En vrouw Holle? Die keek toe en wist dat haar taak erop zat.

Beluister alle verhaaltjes van Petra vertelt op SpotifyGoogle PodcastsApple Podcasts, Deezer en YouTube.